Monday, November 5, 2012

SeTeLaH tAmAt pRaKtiKuM...

assalamualaikum semua...

haaa.....saya rindu sangat nak post tentang pengalaman menjadi 'Guru Praktikum' di Sekolah Kebangsaan King Edward vii (1) Taiping, Perak. sapa kata jadi cikgu Prasekolah ni senang angkat tangan...saya mau bilang...heheh...ok2...ada perkara boleh dianggap senang dan ada perkara boleh dianggap sukar. meh sini saya cerita bab perkara senang dalam menjadi guru Prasekolah. 

1. if you get the nice Guru Pembimbing, then the proses of learning to become a Pre School is easy. sebab dia akan menjadi pembimbing kita dari mula sampai habis. 

2. kalo dapat PPM yang baik, anda akan senang duduk dengan mereka. tak akan rasa tidak senang hati dengan kakak2 ni...

3. makan pun free...

sebenarnya ada lagi perkara yang baik...tapi anda yang berminat boleh laluinya sendiri...why not right? the best teacher is come from experiences..

ok sekarang kita pergi kepada perkara yang agak sukar...

1. budak2 naik hantu...masa ni...kita tegur la bnyak kali..mmg x dengar ckp..(selalunya masa ada free play @ masa makan)

2. sekolah besar dan ada prestasi tinggi dalam kalangan penduduk tempatan. haaa...rasa jugak la tempias bila parents nk anak diaorng pandai masa dalam pemerhatian kita...tp x pe...anggap je sebagai cabaran...and yes you can do it..because I can do it.

3. bila sekolah besar....cikgu2 pun mesti lah ramai...bila ckp dari UPSI sume ingt maktab dan pas abeh praktikum tunggu panggilan posting...owh...perjalanan kami sebagai pelajar UPSI yang mengambil Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Pendidikan Awal Kanak-kanak (Open Market) boleh dikatakan mencabar...sb kami boleh pergi dalam pelbagai sektor...x semestinya jadi seorang guru berijazah di Prasekola.

dah terbuka sedikit minda para pembaca sekalian? jadi saya akan berkongsi ilmu yang tidak seberapa yang telah saya kutip sepanjang 16 minggu menjadi Guru Praktikum pada entry yang akan datang,. doakan saya kembali dengan cepat ye...sebab saya pun tidak sabar nak berkongsi ilmu..mudah-mudahan dapat digunakan sebaik mungkin oleh para pembaca yang mencari2 RPH yang akan digunakan.

sekian dulu dari saya...mohon mengundur diri sampai berjumpa lagi...

No comments:

Post a Comment