Monday, June 27, 2016

dugaan Ramadhan

assalamualaikum people!!

alahai lama sungguh saya tak singgah blog. busy sikit tahun ni.. nk buat macam mana.. saya kena achieve target @ azam tahun 2016. HABISKAN MASTER! insyaAllah. man jadda wajadda...

oh ya. tak sedar, ramadhan 2016 dh nak habis. sobs sobs... bnyak amalan yang saya tak dapat buat.. sabab saya mengalami masalah wanita.. meh saya cerita kronologi masalah period saya..

19 feb 2016.. darah kotor yang keluar tak banyak. sikit2. tp sampai 11 hari..

21 mac 2016 .. kembali period smpai hari ke 15 disertai dengan istihadah selama 3 hari. (18 hari brdarah) condition still sama.. darah sikit2...

20 april 2016 .. cycle baru bermula semula. darah masih sama. sikit2.. tapi bermula pada bulan ini.. hampir sebulan darah keluar.. (darah yg sikit2 istihadah berlangsung smapai cycle baru bermula)

17 mei 2016 .. cycle baru bermula dengan kekeliruan antara darah haid dengan istihadah. (bulan ni consult dengan Dr. kat klinik kesihatan. saya terima ubat utk hentikan darah). still.. makan ubat (tempoh seminggu)  takde kesan pon.. darah tetap keluar.. masa ni saya dah hentikan sebarang pengambilan supplement..

25 mei 2016 .. jumpa dr, utk set appointment amek darah. untuk cek apa masalah saya.. complete check up darah.. yg saya ingat je la ye saya mention.. cek hormon, cek gula dlm darah, kolestrol dan adik beradik dia yang lain.. serta, tyroid.. keputusan bacaan darah perlu diambil sebulan selepas tarikh ini.. yakni tanggal 24 jun 2016

1 ramadhan / 6 jun 2016 .. istihadah bermula semula selepas "kosong" seminggu.. aih... ramadahan pertama pulak tu... tp org istihadah ni WAJIB SOLAT & PUASA.. takde alasan ye...

16 jun 2016 .. cycle baru pun bermula semula.. pada saat entry ini ditaip.. insyaAllah baru berpuasa semula...

24 jun 2016 .. keputusan darah sudah diterima.. Alhamdulillah.. saya bebas dari sebarang perkara yang tidak diingini..

memang niat saya, jika keputusan darah saya bebas dari sebarang penyakit, saya akan buat rawatan alternatif. iaitu Rawatan Islam. jadi saya suarakan pada kawan serumah untuk bertanya kepada Ustaz Perawat.. tak disangka-sangka.. semalam (26 Jun 2016) saya menerima semula rawatan islam..

jd bermula la semalam, satu sesi rawatan dan pendinding diri sendiri yang di ajar oleh ustaz. detik ustaz datang rumah, saya dah berdebar, tangan memang menggigil tak ingat.. jd ustaz minta saya cerita kronologi saya dengan "gangguan".. so dah selesai sesi penceritaan, ustaz pun nak mulakan sesi scan..

sebelum ustaz scan diri saya, ustaz buat pendinding untuk dirinya sendiri.. masa tu.. rasa sebak.. sedih.. berdebar.. menggigil.. pastu hilang bila ustaz mula scan..

ada la beberapa ayat2 yang ustaz baca.. kemudian ustaz tepuk2 belakang. tu salah satu kaedah rawatan islam ye.. bukan sesaja nk tepuk belakang.. then dia tekan2 kat point yg ada kat belakang badan.. mula2 tak sakit.. pastu ustaz suruh minum air syifa'.. habis sebotol. perut rasa tak sedap.. nak termuntah.. then ustaz ulang semula tepuk belakang.. ustaz suruh saya minum botol kedua.. aduhhhh... habis je betol kedua, saya mmg rasa nk termuntah. (memang muntah pun).. habis pagar rumah, sesi rawatan bermula semula... ustaz tekan2 point kat belakang badan, tetiba, ada satu point tu rasa panas sikit.. then ustaz rawat la.. pas habis rawat.. ustaz tnya ok tak.. rasa ok la.. tak panas dh.. alhamdulillah..

jd sekarang, bermulalah sesi rawatan syifa untuk diri sendiri.. mula petang ni, ada air yang ustaz bekalkan untuk saya mandi... pesanan ustaz, yang penting niat.  kita niat dan doa untuk melindungi diri kita dari gangguan makhluk lain..

ok la.. panjang lebar entry saya kali ni... insyaAllah.. jika saya dapat merasa kesan syifa' tu keatas diri saya, saya akan share dengan semua.. doakan kesembuhan saya ya para pembaca.. adiooss...


selamat berbuka puasa semua.. senyum selalu..

Wednesday, January 27, 2016

BELL PALSY vs VIVIX!!

assalamualaikum people!!


yuhuu... lama kita tak bersuakan? sibuk sikit nk siapkan proposal master saya... tp masih masuk sale untuk shaklee ni.. alhamdulillah.. rezeki pelajar la katakan..

ok, seperti tajuk yang saya buka kat atas tu, nak tahu la jugak, pembaca tahu tak mengenai Bell Palsy?  Bell Palsy adalah kelemahan otot. saya ada terima satu testimoni dalam group Beauty With Brain (BWB) Tanjong Malim.. testimoni ni la yang akan saya kongsikan dengan para pembaca.

[1/27/2016, 2:35 PM] :  [BELL PALSY]

alhamdullilah

2 oct 2015

Saya bangun sebelah muka da jatuh

Xbole senyum
Mata x bole tutup
Air mata mengalir macam menangis
Sakit
Rasa tegang je

Dr sahkan saya diserang bellpalsy
Bukan STROKE
tapi kelemahan sebelah otot muke

Saya di steroid

Punca UNKNOWN
Tapi maybe sebab saya menyusukan dan baru lepas bersalin

Saya tidak mengambil sebarang steroid lagi selepas tu.. Consume SPECIAL DOSE VIVX
Dan consume
Omega guard
Bcomplex
Vitamin E
dgn EXTREME

Saya juga menjalani fisioterapi

Alhamdullilah selepas 90 hari
Saya diberi kesempatan SENYUM kembali

Share la
Saya izinkan
Kalau ade ahli keluarga / sahabat handai yg mengalami berikan support
Ia bukan mudah seperti dijangka

Saya dan sahabat #bellpalsy sahaja yg tahu apa yg kami rasa..
Actually its more to self confidence / esteem
Tapi serius is MANIS untuk diingati
Dalam calender kehidupan
Hadiah dari Allah
Harap ia menghapus dosa2...
Kedai Shaklee 24/7

-Julie Ali-
[1/27/2016, 2:35 PM] : Bangun pagi dh herot muka. Xtau perasaan mcm mn kan. Vivix rm475 pn akan terasa murah dlm keadaan mcm ni.


hhaaaa... begitu lah dia testimoni pengguna VIVIX. beliau menggunakan VIVIX sebab nak merawat, mengembalikan dan memulihkan sel-sel otot yang herot td.. beserta Omega guard, Bcomplex dan Vitamin E.. insyAllah, kita ikhtiar dan usaha, seterusnya kita berdoa dan bertawakkal la kepada Sang Pencipta. jgn sesekali letak pengharapan penuh terhadap sesuatu produk tanpa berdoa agar disembuhkan dari segala penyakit. ingat lah, Dia yang memberi kita sakit, dan Dia juga la yang mengambil kembali sakit kita itu...

boleh roger-roger sy.. insyaAllah.. jika xda halangan sy akan reply mesej dan wasap anda..


kredit to kak julie.. beliau yang makan dan share kelebihan VIVIX ni.. insyaAllah, yang mana bermanfaat, kita ambil iktibar...


Tuesday, November 24, 2015

Lenguh badan @ sengal-sengal badan?

assalamualaikum people!!!


waaa...lama x singgah sini... berhabuk dah blog sy.. hehe.. ok guys, baru-baru ni saya berpeluang menyertai Bengkel Nutrisi Shaklee.. ni kali kedua saya join.. alhamdulillah.. ilmu makin bertambah. basically, bengkel ni cerita pasal produk. apa content dia semua la.. kalau nk tau, kena la p sendiri.. lg bnyk ilmu boleh dapat..

ok, saya nk share masalah yang saya hadapi dari dulu (sebelum kenal Shaklee). asal bangun tido, badan mesti penat. msti sengal-sengal badan.. tak seronok nak pergi kerja dalam keadaan yang macam ni.. serius. memang tak seronok. ye la.. kata baru bangun tido. mesti la nk badan yang fresh.. segar. bugar. sihat. haiii...

jd lepas saya jatuh cinta dengan Alfalfa, sengal-sengal badan yang dihadapi dari dulu pelan-pelan hilang. alhamdulillah. dengan izin Allah juga. saya hanya berusaha dan bertawakal untuk mencari jalan supaya saya dapat keselesaan untuk badan saya sendiri.

untuk orang macam saya (org comel) saya amek dalam dos yang agak tinggi. 5 biji sekali makan. (sy mkn after dinner saja) hehehe... ngelat sikit..  memang seronok la.. kalo awak-awak nk rasa mcm apa yg saya rasa.. boleh hubungi sy di nombor yang ada kt atas sekali tu.. g skroll jap kat atas. (header).

 ok, nanti saya share pulak kelebihan masker alfalfa. :) nantikan ye..


Wednesday, September 9, 2015

demam

Assalamualaikum people!!

Dlm sejarah.. Setelah beberapa purnama x demam. Allah bg demam hari ni.. Hehe.. Complete set. Batuk. Selsema. Demam. Sakit tu kifarah dosa.. Tu tanda Allah masih syg kt kita dan ingat kat kita..


Tadi, dah sampai di pusat kesihatan UPSI.. Baru teringat GLA complex dalam stok. Jadi, sampai je kt bilik, trus ambil 3 biji GLA.. Saya sempat breakfast tadi. So.. Dhjimat masa.. Sebab, bila saya demam..saya akan tido sepanjang hari.. Hehe

Untuk selsema pulak, saya kena ambil vitamin c. Naikkan dos la.. Normally, ambil sebiji sehari. Kalau badan tak sihat naikkan dos tu. Dalam 2 @ 3 biji. Air. Kena lebih.. Tambah2 badan x sihat. Kena lebih dari yang biasa.

Ni pun update sekadar termampu saja.. Heheh.. Ok2.. Doakan saya cepat sembuh ya..

Friday, August 28, 2015

adakah kita hamba yang bersyukur?

assalamualaikum people!!

lama tak jenguk sini.. harapnya semua pembacva di limpahi rahmat dan kasih sayang Allah.

adakah kita tergolong dalam golongan yang bersyukur? jom kita buat senarai semak.


  • bangun tidur, kita lafazkan alhamdullillah.. bersyukur kerana dihidupkan kembali selepas mati kecil.
  • selepas makan. kita bersyukur di beri rezeki yang akan menjadi darah daging kita.
  • selepas solat. bersyukur kita diberi kesempatan untuk menghadapaNya.
  • selepas selamat tiba di destinasi. 
ini adalah beberapa contoh yang menunjukkan kita adalah hamba yang bersyukur. ada lagi bnda yang kita buat yang menunjukkan kita ni orang yang bersyukur. 

** solat pon salah satu perkara yang kita buat sebagai hamba yang bersyukur. 

Monday, August 17, 2015

Bengkel

assalamualaikum people!!

haii.. heheh.. hari ni serabut sikit kepala dgn kerja.. sb kena uruskan bengkel. biasala.. organizer.. mcm2 perangai penyelidik kita akan jmpa.. ade yg mcm ni. ade yg mcm tu.,.kite rilex je la.. layankan aje.. heheh... kita ni sebagai RA ada pro and cons la.. mana2 pon sama. ada baik buruknya..


jd, apapun, kena ikhlaskan hati utk buat kerja2 ni.. insyaAllah bila kita ikhlas, Allah akan gndakan pahala kita.. amin.. tp apa pun, minat sy terhadap mendidik x pudar. semakin berkobar2 sy nk jd pendidik. tp belum rezeki.. doakan sy ye tuan2 dan puan2 sekalian..


bila kita biasa buat kerja2 admin ni, insyaAllah kerja2 lain yg dtg mudah utk kita adapt. dulu (3 bulan pertama) mmg serabut sgt. ye la.. bidang tugas baru buat sy.. mmg x pernah handle bengkel dekat hotel. selalu bengkel hari je kt UPSI ni.. dan peserta adalah kawan2 sendiri,, jd boleh la.. tp sekarang bila bergelar RA, kita yg kena buat segala bnda.. penyelidik hanya memberi arahan dan permintaan mereka sahaja. tp alhadulillah.. setelah 5 bulan bekerja disini, sy dapat adapt dh dgn persekitaran dan cara kerja kat sini.. lega. mmg lega.. tp still sy kena pulun diri sy untuk siapkan tesis sy.. Allah.. mmg x gerak apa lg. baru siapkan first draft. menggu untuk berbincang dengan supervisor. doakan sy ye...


ok, la... sy nk buka puasa ni.. insyaAllah ade masa sy update lg..

cirit-birit dan cara mengatasinya

assalamualaikum people!!!

yuhuuu... hari ni sy nk share pengalaman hidup sy yg selalu kena cirit birit,. a.k.a ceri beri.. hehehe.. perut sy ni alhamdulillah. sensitif sikit. pantang salah makan sikit mmg kena ceri beri ni..

ada sekali tu, sy yg masak, sy sndiri yg kena ceri beri. heheh... tp, ceri beri ni bukan bnda yg boleh kita pandang enteng. kalo ceri beri yg terlalu lama pon masalah jugak.

ok, ni adalah definisi cirit birit. kerap membuang aur besar yg cair. x lama pon. dlm sehari atau 2 saja,, tp.. sy pulak lain. berhari2 kalo kena ceri beri.. hhehe.. mmg penat.. lembik trus la.. hheheh..

so, kalo g klinik, dr akan bekalkan air garam je utk kembalikan tenaga..
sebenarnya, dalam shaklee, kita ada sediakan set utk cirit birit ni.. first sekali. bila kita di serang ceri beri, cepat2 ambil Performance drink. ini utk mengelakkan kita drpd dehydrate terlalu cepat dan dlm masa yg sama, membekalkan tenaga untuk kita. bila di serang cirit birit, cepat ambil PD ni tau.. kemudian, bila bdn kita dh bnyk sgt keluar cecair, tenaga pon kurang, jd sy sarankan anda untuk ambil ESP, bancuh pekat supaya tenaga dpt kita restore lama sikit dan masa pemulihan pun cepat. insyaAllah. tu set yg paling biasa. tp kalo nk complete set, boleh tgk gmbr di bawah la.. insyaAllah 



sy makan, sy pakai, sy jual.